Äldre dokument 2015

 2015-09-19

Funktionär resan till Mopedum

Vi var 38 st. som äntrade Högbergs dubbeldäckare vid Maxi i Stenhagen för färd mot Nynäshamn och Mopedum. Vid framkomsten fick vi se en Nv moped till salu i skapligt fyndskick vid ingången. Mopedum var inrymt i källaren på gamla badhuset, där väggarna ner var fullsatta med gamla skyltar m.m. Vi kom in i ett större rum som var kafé och lunchservering. Jag hade beställt kaffe och smörgås när vi kom och lunch vid 13.00.

Under kaffedrickningen berättade ägaren om hur han och en kompis hade startat detta.
Det började med att dom köpte upp mopeder från hela landet på annonser, och tillsist hade dom 50 ton mopeder i olika skick. De bästa sparades till detta museum, sedan plockade det ner till reservdelar som säljs bl.a. på nätet, det återstår 30 ton som plockas ner varefter.

Nu var det dags för rundvandring, detta museum är uppbyggt på mopeder från 1952-1972. Det är montrar med scener med det man hade hemma och på fritiden från 50 till 70 talet.

Det började med en diversehandel på 50 talet, där en flicka jobbade och en brevbärare träffas och vi får följa deras uppväxt hur dom gifter sig får barn. Monter med hemma i deras kök, hur flickans syster jobbar i en damfrisering, en bensin station (Nynäs), dom är ute och campar med husvagn, ett vardagsrum, barnrum, tonårsrum och i slutet en massa plastsaker, ölburkar, leksaker och flaskor i montrar är värt att titta på.

Nu var det dags att avsluta detta besök med en god lunch och minnas hur man själv upplevt 50-70 talen, och visst minns man dessa föremål som visades i dessa montrar.
Har du vägarna ner till Nynäshamn, titta in på Mopedum det är sevärt

Text och foto

Jerry Dåversjö

Se alla bilder här

Julhälsning 2015

2015-07-05

Resultat Upplandsrundan 2015